Play Open
om kylslaget - Erfarenhet och Tillförlitlighet: Kylslagets Väg Framåt

Självhjälpsguide

Påbörja en resa av självhjälp: Din guide till Kylslagets F.A.Q.

 

På Kylslaget, där innovation och kundnöjdhet är kärnan i våra tjänster, förstår vi vikten av att ge våra kunder makt. Vår nya F.A.Q.-sektion är utformad för att göra just det – en omfattande guide för att hjälpa dig att navigera vanliga frågor och problem relaterade till underhåll och funktionalitet av dina luftvärmepumpar och luftkonditioneringssystem. Oavsett om det är ett märke som Panasonic, Daikin, Fujitsu, Midea, Samsung eller något annat märke vi servar, är vår F.A.Q.-sida skräddarsydd för att ge dig omedelbara, tillgängliga lösningar.

Bemyndigande genom kunskap: Innan du ringer oss, uppmuntrar vi dig att utforska denna resurs. Vår F.A.Q.-sida är strukturerad för att ta upp ett brett spektrum av vanliga problem och grundläggande felsökningssteg för dina värmepumpar och luftvärmepumpar. Detta inledande steg är inte bara en tidsbesparing utan också en pedagogisk resa som gör att du kan förstå ditt system bättre – vare sig det är en enhet från Bosch, Toshiba, Innova eller Gree. Genom att kolla dessa F.A.Q.s kan du hitta en snabb lösning på ett problem som verkade skrämmande, eller få insikt i hur ditt uppvärmnings- eller kylsystem fungerar, vilket förbättrar din övergripande upplevelse av våra produkter.

När du ska kontakta Kylslaget: Om problemet kvarstår efter att ha konsulterat vår F.A.Q.-sida, tveka inte att kontakta oss. Våra certifierade proffs, som är experter på ett brett utbud av märken inklusive men inte begränsat till Samsung, Panasonic och Daikin luftvärmepumpar, är redo att erbjuda sin skickliga assistans. Vi är engagerade i att se till att dina värmepump- och luftkonditioneringssystem fungerar optimalt. Kom ihåg, vår hjälpdesk är tillgänglig från måndag till fredag för att hjälpa dig. På Kylslaget är vi inte bara tjänsteleverantörer; vi är partners i att säkerställa långvarigheten och effektiviteten i dina uppvärmnings- och kylsystem

Läs fler F.A.Q.

kylslaget.se

Välj en kategori för F.A.Q.

Kylslaget har en stor databas med frågor och svar för att erbjuda våra kunder de bästa tjänsterna.

Artiklar från Kylslaget

Allt du behöver veta om de senaste värmepumparna, de mest kända varumärkena, hur du förlänger livslängden på din värmepump och mycket mer.

Låt oss ta hand om dina behov, vi är här för att hjälpa dig!

Hur ofta ska man rengöra filtret i en luftvärmepump?
+
-

Det rekommenderas generellt att rengöra filtret i en luftvärmepump ungefär en gång i månaden.

Det är viktigt att hålla filtret rent för att säkerställa effektiv drift och för att undvika onödiga påfrestningar på systemet. Frekvensen av rengöring kan dock variera beroende på din hemmiljö. Till exempel, om du har husdjur, kan deras hår samlas i filtret och kräva mer frekvent rengöring.

Även när luftvärmepumpen är placerad i närheten av ett kök, kan matos och fett partiklar leda till att filtret behöver rengöras oftare. Likaså, om luftvärmepumpen är placerad i ett garage eller uterum där det finns fler partiklar i luften, kan det också kräva mer frekvent underhåll av filtret. Regelbunden rengöring av filtret hjälper inte bara din värmepump att fungera mer effektivt, utan bidrar också till en bättre inomhusluftkvalitet.

Min värmepump fungerar inte alls
+
-

Om du upplever problem med din värmepump, tveka inte att kontakta oss för hjälp. För att effektivisera processen och minimera risken för onödiga kostnader, rekommenderar vi att du först utför följande kontroller. Dessa enkla steg kan ofta lösa problemet utan att det blir nödvändigt att skicka ut en tekniker.

Steg 1: Starta om pumpen

 • Starta om din värmepump. En enkel omstart kan ofta åtgärda tillfälliga problem. Detta görs genom att vrida av strömmen och sätta igång den igen.

Steg 2: Ström och fjärrkontroll

 • Kontrollera att värmepumpen får ström. Det kan vara så enkelt som att en stickkontakt inte sitter i ordentligt.
 • Kontrollera batterierna i fjärrkontrollen. Om batterierna är slut kan fjärrkontrollen inte kommunicera med pumpen.
 • Kontrollera att säkringen i proppskåpet är hel och inte har löst ut.

Steg 3: Inställningar

 • Granska värmepumpens driftsläge. Se till att den är inställd på rätt läge (värme, kyla, fläkt eller auto). En felaktig inställning kan leda till att pumpen inte fungerar som önskat.
 • Kontrollera att ingen start- eller stopptimer är aktiverad. Instruktioner för hur du ändrar detta finns i användarmanualen.

Steg 4: Filter

 • Kontrollera filtren i värmepumpens innerdel. Om filtren är smutsiga eller igensatta kan det påverka pumpens funktion.

Om du efter dessa kontroller fortfarande upplever problem med din värmepump, kontakta oss så hjälper vi dig vidare. Vårt mål är att säkerställa att din värmepump fungerar effektivt och problemfritt.

Min värmepump värmer inte alls eller lite
+
-

Om du upplever att din värmepump inte ger tillräckligt med värme, eller inte värmer alls, är vi här för att hjälpa till. För att effektivisera processen och minimera risken för onödiga kostnader, rekommenderar vi att du först genomför följande enkla kontroller. Dessa steg kan ofta lösa problemet utan behov av att skicka ut en tekniker.

Steg 1: Kontrollera inställningarna

 • Se till att värmepumpen är inställd på värme ("heat"). Det är vanligt att pumpen felaktigt är inställd på auto-läge eller kyl-läge när du faktiskt vill ha värme.
 • Kontrollera fläktens hastighet. Om fläkten är inställd på en låg hastighet kan detta minska spridningen av värmen och därmed värmeffekten.

Steg 2: Undersök din värmepump

 • Granska filtren i värmepumpens innerdel. Om filtren är täckta med damm kan det försämra pumpens effektivitet.
 • Kontrollera värmepumpens utedel för att se till att den inte är blockerad av is eller snö. En utedel som är täckt av is eller snö kan avsevärt minska pumpens prestanda.

Steg 3: Bedöm rummets temperatur

 • Överväg om rummets låga temperatur verkligen beror på bristande värme från värmepumpen. Det kan finnas andra faktorer som bidrar till att rummet känns kallt.
 • Reflektera över rummets starttemperatur. Om rummet var extremt kallt när värmepumpen slogs på, kan det ta en stund för pumpen att värma upp rummet till önskad temperatur.

Om du efter dessa kontroller fortfarande upplever problem med din värmepump, kontakta oss så hjälper vi dig vidare. Vårt mål är att din värmepump ska fungera effektivt och ge dig den värme du behöver.

Min värmepump låter konstigt / ger missljud
+
-

Om din värmepump ger ifrån sig ovanliga ljud är det viktigt att först identifiera typen av ljud för att kunna bedöma om det är ett normalt ljud eller ett tecken på ett problem. För att hjälpa oss bedöma situationen effektivare, uppskattar vi om du kan skicka en ljudfil eller video på ljudet. Detta kan ofta hjälpa oss identifiera problemet innan ett teknikerbesök bokas, vilket kan leda till snabbare reparation. Nedan beskrivs några vanliga typer av ljud från värmepumpar, deras möjliga orsaker och lösningar.


Innerdel:

 • Konstant vinande/skärande ljud

Förklaring: Oftast orsakat av slitage eller skada på lagret i fläktmotorn. Ljudet kan variera med fläkthastigheten.

Åtgärd: Byte av fläktmotor kan bli nödvändigt. Kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Tickande ljud

Förklaring: Kan bero på en obalans på grund av en trasig fläktrulle.

Åtgärd: Byte av fläktrulle kan behövas. Kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Fågelkvitter-liknande ljud

Förklaring: Dåligt glidlager eller uttorkat fett kan vara orsaken.

Åtgärd: Byte eller smörjning av glidlagret. Var det länge sedan underhåll på pumpen utfördes? Kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Flämtande ljud

Förklaring: Beror ofta på helt igensatta filter eller fläktrulle.

Åtgärd: Kontrollera och rengör filten först. Var det länge sedan underhåll på pumpen utfördes? Kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Knäppningar  

Förklaring: Oftast är det ett normalt ljud från temperaturskillnader, ingen åtgärd krävs då. Men det kan också bero på spänningar i plasten på grund av ojämn vägg.

Åtgärd: Om det inte beror på spänningar från temperaturskillnader kan det vara möjligt att eventuellt flytta innerdelen eller jämna ut väggen bakom. Kontakta oss för mer information!


Utedel:

 • Konstant vinande/skärande ljud

Förklaring: Slitage eller skada på lagret i fläktmotorn.

Åtgärd: Byte av fläktmotor kan vara nödvändigt. Kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Högt brummande, metalliskt ljud

Förklaring: Kan indikera en äldre pump som börjar ge upp, kylmediebrist eller högt arbetstryck.

Åtgärd: Översyn av kompressorn eller byte kan krävas. Här krävs det en felsökning, kontakta oss så hjälper vi dig!

 • Klickande/knakande ljud

Förklaring: Något hindrar fläktbladen, exempelvis trasigt fläktblad, pinne, eller is.

Åtgärd: Börja med att kontrollera att inget ligger emot fläktbladen genom att kika på utedelen. Ser du inget, kontakta oss så hjälper vi dig!


Generellt:

 • Gurglande/bubblande ljud

Förklaring: Normalt ljud när köldmediet byter riktning, som under avfrostningsfasen. Ingen åtgärd krävs.

 • Vibration/resonansljud

Förklaring: Kan orsakas av utedelens montering. Vibrationsljud kan fortplanta sig in i fastigheten.

Åtgärd: Överväg att flytta utedelen till ett markstativ eller justera monteringen. I vissa fall är det en normal nivå av resonansljud och ingen åtgärd krävs.

 

Vid igenkännande av något av dessa ljud, vänligen uppge detta i din felanmälan eller när du kontaktar oss. Det hjälper oss att snabbt identifiera och åtgärda problemet.

Utedelen är fylld med is
+
-

Ibland kan utedelen på din värmepump bli igenisad, och det finns flera faktorer som kan bidra till detta. Snabba temperaturfall utomhus är en vanlig orsak; när utetemperaturen sjunker hastigt kan det leda till isbildning på utedelen. En annan faktor är hög luftfuktighet vid nollgradiga temperaturer, vilket är mer vanligt i städer nära kusten där luften naturligt innehåller mer fukt. Dessutom kan en värmepump som har otillräcklig effekt i förhållande till den volym den ska värma resultera i isbildning. Slutligen kan låga inomhustemperaturer också påverka värmepumpens avfrostningsfunktion, vilket i sin tur kan leda till att is bildas på utedelen.

Vad du kan göra: Att utedelen blir igenisad kan hända ibland och är inte alltid ett tecken på fel. Innan du kontaktar oss för service, kan du prova följande åtgärder för att avisa utedelen:

 • Låt den tina naturligt: Om det är plusgrader utomhus, kan du låta isen tina av sig själv.
 • Häll varmvatten över isen: Detta kan hjälpa till att snabbt smälta isen.
 • Använd presenning och byggfläkt: Täck över utedelen med en presenning och placera en byggfläkt för att påskynda avtiningen.

Viktigt att tänka på!

 • Använd inte skarpa föremål som knivar eller hammare för att ta bort isen. Detta kan skada lamellerna och leda till läckage av kylmedium.

Återkommande isbildning: Om problemet med isbildning återkommer direkt efter avtining, vänligen kontakta oss på Kylslaget för vidare assistans. I sådana fall kan det vara nödvändigt med en felsökning för att identifiera och åtgärda problemet.

Vart hittar jag serienummer och modellbeteckning?
+
-

Serienummer och modellbeteckning på utedelen hittar du på märkplåten/klisterlappen som sitter på högersidan av utedelen, den sidan som rören kopplas på.

Serienummer och modellbeteckning på innerdelen hittar du antingen på en av kortsidorna av innerdelen, under innerdelen eller innanför frontluckan. 

Kombinationen av modell och serienummer är en märkning för just din luftvärmepump och är vad reparatören, återförsäljaren eller tillverkaren behöver för att kunna kolla upp garanti eller beställa korrekta reservdelar.

Hur vet man om luftvärmepumpen är trasig?
+
-

Att avgöra om din luftvärmepump är trasig kan ofta vara en utmaning utan teknisk expertis. Ändå finns det tydliga tecken som kan signalera att något inte är som det ska. Om din luftvärmepump inte längre presterar som förväntat, avger ovanliga ljud, visar felkoder, sprider konstiga lukter, eller om du ser en oväntad ökning i dina energikostnader, kan det vara dags att agera.

En minskning i effektivitet är en av de mest märkbara indikatorerna på ett problem. Detta kan yttra sig genom att enheten inte värmer eller kyler bostaden lika bra som tidigare. Orsaken kan vara allt från fel inställning på fjärrkontrollen till mer omfattande tekniska problem.

Om din värmepump börjar producera ovanliga ljud, såsom skrammel, gnissel, eller pipande, kan det vara ett tecken på att inre delar är slitna eller skadade. Sådana ljud bör inte ignoreras då de kan indikera behovet av reparation eller utbyte av komponenter.

Modern luftvärmepumpsteknik inkluderar diagnostiska system som kan visa felkoder eller tända varningslampor vid problem. Dessa signaler är viktiga för att snabbt identifiera och åtgärda fel, och en användarmanual eller expert kan hjälpa till att tolka dem korrekt.

En annan varningssignal är när enheten avger ovanliga lukter under drift, vilket kan tyda på överhettning eller andra interna problem. Detta bör undersökas omedelbart för att förhindra skador.

En plötslig ökning av energikostnaderna kan också indikera att luftvärmepumpen inte fungerar så effektivt som den borde, vilket kan bero på ett underliggande problem.

Vid tecken på dessa problem är det viktigt att inte försöka lösa dem på egen hand. Kontakta istället en auktoriserad servicepartner, som Kylslaget, som erbjuder professionell service på luftvärmepumpar oavsett märke i nästan hela Sverige. Regelbundet underhåll och inspektion av en expert är avgörande för att säkerställa din värmepumps långvariga prestanda och tillförlitlighet.